Då tsaren skulle mördas i Kungsträdgården

Sommaren 1909 besökte den ryska tsaren Nikolaj II och hans hustru Anna Feodorova Stockholm. Besöket var en artighetsvisit eftersom den svenska prinsen Vilhelm, Gustav V son, året innan gift sig med Nikolajs släkting storfurstinnan Maria Pavolona.

Tsarparets besök i Stockholm var inte helt okontroversiellt i sin samtid. Både inom höger- och vänsterkretsar var tsaren och hans styre föga populärt. I Stockholm fanns också en relativt stor grupp exilryssar, de flesta var politiska flyktingar och högst kritiska emot det ryska tsarväldet.

Månader innan det planerade tsarbesöket inledde polisen i Stockholm spaningar mot gruppen av exilryssar; flera togs så småningom in på förhör och sju stycken fängslades till och med temporärt. En svensk man som rörde sig i ryssarnas kretsar, Hjalmar Wång, missade dock polisen helt och hållet.

Hjalmar Wång var född 1887 i Närke; efter att ha avtjänat ett fängelsestraff för vapenvägran flyttade han 1908 till Stockholm. I huvudstaden försörjde han sig inledningsvis som hantlangare åt en vedhandlare på Fridhemsgatan, därefter som försäljare av den anarkistiska tidskriften Brand. Det var som försäljare av Brand som Wång kom i kontakt med gruppen av exilryska anarkister och socialister. Sommaren 1909 delade Wång en lägenhet på Upplandsgatan med en radikal ryss vid namn Paul Felixof Pruss.

Aftonen den 26 juni, samma dag som det ryska tsarparet anlände till Stockholm, beväpnade sig Wång med en revolver. Hans uppsåt var att skjuta den ryska självhärskaren. I sin lägenhet på Upplandsgatan kvarlämnade han en lapp med texten ”Förbannelse över präster och läsare som håller folket i mörker! Förbannade samhälle! Förbannelse Förbannelse!”

Senare på kvällen sökte sig Wång ned till Kungsträdgården. I den dagen till ära extra upplysta parken fick han syn på två män iklädda i ryska officersuniformer. Männen ifråga var två svenska officerare, generalmajoren Otto Ludvig Beckman och fältskärmästaren K.P. Levander. Som kutym var vid statsbesök hade de iklätt sig militäruniformer från det gästande landet. Tidigare på aftonen hade herrarna närvarat vid den kungliga galamiddagen uppe på slottet för tsarparet.

Att Hjalmar Wång trodde att en av männen var den ryska tsaren är högst osannolikt. Förmodligen hade Wång gett upp idén på att skjuta tsaren då han upptäckt att säkerhetsåtgärderna kring dennes person var allt för starka. Att skjuta två höga ryska officerare fick duga.

För att skjuta var precis vad Wång gjorde. Först riktade han sin revolver mot militären med flest medaljer, generalmajor Beckman och tryckte av. Skottet som avfyrades var dödligt. Därefter vände Wång revolvern mot Levander och sköt inte en utan två gånger. Ett av skotten träffade Levander i höften. Efter detta riktade Wång pistolen mot sitt eget huvud och tryckte av igen.

Märkligt nog avled Wång inte direkt av sitt eget huvudskott. Sårad fördes han med automobil till Serafimerlasarettet och först ditkommen förklarades han död. Wång blev 22 år gammal. Mannen Wång mördade Otto Ludvig Beckman var 53 år vid sitt frånfälle, och efterlämnade sig fru och sju barn.

Hjalmar Wång begravdes så småningom i en gemensamhetsgrav på Norra begravningsplatsen i Solna. Den 11 juli 1909 höll en grupp ungsocialister en demonstration vid graven till stöd för Wångs gärning. Demonstrationen ändade i tumult då polis slog till och grep flera av demonstranterna för ”prisande av brottslig handling och uppmaning till våldsdåd”.

Angående det ryska tsarparet så lämnade de oskadda Stockholm den 27 juni 1909. Elva år senare skulle båda Nikolaj och hans hustru Anna jämsides sina barn bli skjutna till döds av ryska kommunister borta i Sibirien men det är som det brukar heta en annan historia…

/ GH

Bild: Porträtt av Hjalmar Wång, okänd fotograf och år.

Lämna en kommentar

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑